Flere franske øer: Guadeloupe og Les Saintes

“Bonjour! Une baguette, s’il vous plait?” er blevet en af vores faste vendinger i de franske bagerier. Vores næste visit blev på de franske øer Guadeloupe og Les Saintes nord for Dominica fra den 24. – 28. februar 2016.

Dominica - Les Saintes - Guadeloupe
Dominica – Les Saintes – Guadeloupe

Vi havde luksus-sejlads fra Dominica til Les Saintes: en dejlig halvvind som fører Aura gennem vandet med 6,5 knob – det kan vi li’! Hun er god til halvvind, og det er jo for det meste herovre, hvis ellers passaten ter sig ordentligt. Vi tog af sted ved 8.30-tiden og var allerede fremme ved frokost, så det var skønt.
Udover Les Saintes hører øen Marie-Galante med til Guadeloupe, og hele landet er en oversøisk del af Frankrig (ligesom Martinique). Dvs. befolkningen taler fransk, man betaler med Euro, fødevarerne bliver fløjet ind fra Frankrig og flaget er det franske. Indklareringen kostede kun 2€, så det er endnu en fordel ved de franske øer 🙂

Udsigt udover Terre-de-Haut
Udsigt udover Terre-de-Haut

Vi ankom til hovedøen Terre-de-Haut med byen Bourg des Saintes, hvor der er en stor bugt vi kunne lægge os i. Det blæste rigtig meget, og Aura rullede en del, så det var ikke en optimal ankerbugt men vi sad da. Vi tog dinghyen ind til byen, og mærkede den hyggelige stemning, som Bourg des Saintes tilbød. Det var tydeligt at vi var på en fransk ø igen: dels stod alt på fransk, men det vrimlede også med franskmænd iført tørklæder om halsen, lette hørskjorter og baguettes under armen. Husene er utroligt smukke med karakteristiske røde tage og farverige facader – næsten som små dukkehuse.

Fine huse i Terre-de-Haut
Fine huse i Terre-de-Haut

Selvom jeg aldrig har været i Sydfrankrig, fik jeg en fornemmelse af at være i sydfransk by, når man gik gennem gaderne. Slående nok kunne jeg læse følgende i Lonely Planet: ”…Terre-de-Haut is unhurried and feels like a small slice of southern France transported to the Caribbean…” . Der var også flere isbutikker, og vi smæskede os i lækker hjemmlavet is, som vi ikke har smagt mage siden La Coruna i Nordspanien, mums.

Et andet fint hus på Terre-de-Haut
Et andet fint hus på Terre-de-Haut

Vi gik en tur op til Fort Napoleon, hvor vi kunne få et vidunderligt view ud over øgruppen og ankerbugten. Selve fortet har aldrig været i brug, men blev bygget af franskmændene til at holde englænderne i skak. Indendørs var fortællende udstillinger omkring koloniseringstiden bl.a. hvordan skibene til krigsførsel blev bygget og indianerne, som boede på øen før europæerne kom.

Fort Napeleon
Fort Napeleon

Omkring fortet kunne man se en masse planter fx agaver og aloe vera, og det viser sig, at Les Saintes eksporterer disse planter som stueplanter. Måske har du en magen til i din stue i lidt mindre udgave??

Martin og en kæmpe plante
Martin og en kæmpe plante

Da Les Saintes er meget kuperet og gold har det ikke været muligt at dyrke noget på øen. Det medførte, der aldrig blev transporteret slaver til øen, og derfor har de lokale lys hud og blond/rødt hår, og er efterkommere af kolonister fra Bretagne.

Martin med baguettes og fort Napoleon
Martin med baguettes og fort Napoleon

Øen Terre-de-Haut er ikke så stor, så vi kunne næsten gå hele øen rundt til fods. Vi gik til Baie de Marigot, hvor vi spiste vores medbragte frokost, mens vi nød udsigten på de farverige fiskerbåde, mens gederne spankulerede omkring os. Derfor videre til østkysten, hvor vi tog os en dukkert.

Panorama udover Les Saintes
Panorama udover Les Saintes

Efter to dages tid på Terre-de-Haut tøffede vi mod selve hovedøen Guadeloupe, og lagde et spontant stop ind ved Pigeon Island (se kort øverst). Vi havde læst, at der skulle være et eventyrligt dykkerreservat, opkaldt efter den (tilsyneladende) verdenskendte dykker Jacques Cousteau. Vi smed ankeret ved stranden Plage de Malendure lige ved siden af en anden dansk båd, Mevoy. Mevoy er en katamaran fra Bregning, og skipperparret er flinke Niels og Karen. Vi fik en hyggelig snak ovre hos dem, og vi regner med at se dem fremover også, da de skal hjem til Danmark i maj også.

Karen og Niels på Mevoy
Karen og Niels på Mevoy

Selve strandområdet var noget af det mest turistede vi har set siden Gran Canaria, men vi mærkede det ikke rigtigt ude på båden. Pigeon Island (som ligger få hundrede meter fra stranden) var bestemt et besøg værd, og vi kunne tage en mooring til Aura, mens vi snorklede. Der var virkelig mange fisk! Så mange på en gang har vi aldrig set før.

Mange blå fisk
Mange blå fisk
Flot fisk!
Flot fisk!

Der var generelt dybt, men stadig mange flotte farver og fisk. I respekt for dykkeren Jacque Cousteau har man sænket en buste af ham i reservat-området. Vi var nysgerrige for at finde den, og nogle dykkere kunne pege. Martin er en ivrig snorkeldykker, og nåede ned til busten og rørte ham, hvilket skulle bringe lykke og god dykning fremover. Busten var på 12 meters dybde, så det var noget af en snorkeltur!

Martin på vej til busten af Cousteau
Martin på vej til busten af Cousteau

Martin var dernede to gange for at fotografere. Jeg holder mig mest til snorkling i vandoverfladen, så jeg tager til takke med fotoet af Hr. Coustea, som Martin har taget med undervandskameraet:

Jacque Cousteau på 12 meters dybde
Jacque Cousteau på 12 meters dybde

Herefter gik turen nordpå til Deshaies, en hyggelig havneby på nordøstsiden af Guadeloupe.

?
Dinghy-docken i Deshaies
?
View over Deshaies-bugten

Her var vi nogle dage, og nød de rolige gader i byen. Der var også udbringningsservice med morgenbrød, hvis man bestilte det dagen før. Vi tillod os at bestille en croissant og pain-au-chocolat til morgenmaden den ene dag, dejligt:)

Udbringning af morgenbrød til sejlerne
Udbringning af morgenbrød til sejlerne

Der var også en populær botaniske have i byen, som har fået meget god omtale, og vi besluttede os at tage derhen. Det var rigtig spændende at gå rundt og kigge på flora og fauna, men vi synes alligevel at 15 € pr. person var lidt pebret.

smuk rød blomst - Kopi
Smuk rød blomst
sjov plante - Kopi
Forunderlig plante

Vi fik repeteret nogle af de planter vi har set førhen og fundet ud af, hvad navnene var på dem. Hvad der overraskede os mest, var at se mange af stueplanterne hjemme i Danmark som buske eller gevækster på træer her! Fx julestjerner vokser her i massevis:

Julestjerner
Julestjerner

Mange fine orkideer kunne findes på de store træer i haven, sjovt for os som ikke har så meget botanisk viden.

Orkideer vokser på træerne
Orkideer vokser på træerne

Martin blev lidt forskrækket, da en papegøje pludselig satte sig på hans skulder, men det var kun nogle få sekunder:

?
Forskrækket Martin
papegøje - Kopi
Farverig papegøje

Det store ”skæg-træ”, som Barbados er opkaldt efter så vi også endnu en gang:

Barbados-træet
Barbados-træet

Fem dage i alt blev det til på Guadeloupe og Les Saintes. Vi kunne sagtens have set mere her, men vi ville også gerne videre og nå at se lidt af de andre øer, så næste stop blev Antigua.

Terese med dyne i cockpittet
Terese med dyne i cockpittet

4 tanker om “Flere franske øer: Guadeloupe og Les Saintes”

  1. Wow, hvor har I mange gode oplevelser..
    det er rigtig dejligt at læse om alle jeres oplevelser – og tak for mange fine fotos.
    Nu kommer Clara og Emilie jo snart, det bliver spændende at høre om. Knus og kærlig hilsen til jer alle fra faster Lene og Onkel Klaus

    1. Kære Lene. Dejligt I følger med på bloggen! Det var kanon hyggeligt at Emilie og Clara kom på besøg, glæder mig til at skrive om vores oplevelser her på bloggen 🙂 kram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


× 1 = tre